Een goede voorbereiding is van essentieel belang. Werk je idee uit in een ondernemingsplan. Op internet zijn tal van voorbeelden en sjablonen te vinden om dit businessplan op te stellen. Daarnaast is het verstandig om je financieel plan te bespreken met een accountant.
Nu is het tijd om de knoop door te hakken! Je gaat de stap zetten om je culinaire ondernemingsdroom waar te maken. Houd rekening met de volgende verplichte startformaliteiten:
- Als je een eenmanszaak start, dien je contact op te nemen met de Kamer van Koophandel voor de registratie van je onderneming en het verkrijgen van een KvK-nummer.
- Start je een vennootschap, dan moet de oprichting hiervan worden gepubliceerd in het Handelsregister van de KvK.
- Meld je ook aan bij de Belastingdienst voor een btw-nummer, dit kan via de Kamer van Koophandel of rechtstreeks bij de Belastingdienst.
Je kunt ook de hulp van een accountant inschakelen om bovenstaande administratieve taken voor je uit te voeren. Daarnaast kan de accountant je ondersteunen bij fiscale vraagstukken, btw-formaliteiten en de vragen met betrekking tot het Geregistreerde Kassasysteem.
Als je personeel in dienst neemt of als bedrijfsleider een salaris ontvangt, is het ook nodig om contact op te nemen met een salarisadministratiekantoor om de loonadministratie te regelen.
Welke vergunningen en certificaten zijn vereist voor jouw cateringbedrijf?
- Registratie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor voedselveiligheid (aanvraag via de NVWA of de Kamer van Koophandel)
- Vergunning voor verkoop op de openbare weg (indien van toepassing)
- Toestemming van de gemeente voor het gebruik van een standplaats op een markt
- Horecavergunning voor de verkoop van alcoholische dranken (via de gemeente)
- Licentie voor muziek in je zaak (via een auteursrechtenorganisatie zoals Buma/Stemra)
- Een bewijs van vakbekwaamheid en ondernemersvaardigheden is niet nodig als je een bedrijf in Nederland start.
Vergeet ook niet om de benodigde verzekeringen af te sluiten bij een bank of verzekeringsmakelaar.
Kort samengevat:
Voor de opening van je cateringbedrijf dien je langs te gaan bij de Kamer van Koophandel, de accountant en de gemeente waarin je bedrijf gevestigd is. Neem ook contact op met de NVWA om te weten aan welke hygiënevoorschriften en maatregelen je moet voldoen om voedselveiligheid te waarborgen.